divendres, 22 de novembre del 2013

Ciutats intel·ligents

Dimecres passat ja vam tenir la primera presa de contacte amb el concepte de ciutat intel · ligent, sorgit de l'anglès smart city. Aquesta nova forma de pensament global està adquirint cada vegada més adeptes i posa de manifest els problemes actuals de les ciutats i la manera de solucionar-los i millorar les prestacions de les pròpies ciutats.





Així doncs, una ciutat intel · ligent és aquella en la qual la inversió social, el capital humà, les comunicacions i les infraestructures conviuen i s'interrelacionen de forma harmònica amb el desenvolupament econòmic sostenible, en què les TIC obtenen un paper preponderant. Tots aquests recursos es gestionen per obtenir una millor qualitat de vida per als habitants, així com un ús eficient dels recursos naturals.

Una ciutat intel · ligent és un gran sistema compost d'altres subsistemes, sempre sostenible, en el qual tots formen part d'un engranatge i en el qual tots es necessiten per funcionar.



Des del punt de vista tecnològic , una " ciutat intel · ligent" ve a ser un sistema ecosostenible de gran complexitat ( sistema que contenen molts subsistemes ) , és a dir , un ecosistema global en què coexisteixen múltiples processos íntimament lligats i que resulta difícil abordar o valorar de forma individualitzada .

Hi ha tres aspectes principals i característics que defineixen les ciutats intel · ligents : 

- Relació interactiva i mòbil entre usuaris : Les ciutats intel · ligents es caracteritzen per una bona comunicació i interacció horitzontal entre usuaris , que alhora són grans consumidors d'informació de suport en aspectes vinculats a la vida quotidiana i professional . També productors d'informació via les xarxes socials , els blocs , i els serveis mòbils .

 - Supervisió optimitzada de l'espai: La base de les ciutats intel · ligents consisteix a comunicar correctament el conjunt d'objectes i sistemes que la componen , mitjançant bones xarxes de telecomunicacions i un conjunt de captors o nodes de serivicio . D'aquesta manera, a més de millorar el control i supervisió de tot el sistema , també permet analitzar el funcionament , permetent una constant millora i adaptació dels serveis a les necessitats .

- Desenvolupament i promoció de noves formes de cooperació : El caràcter intel · ligent de la marxa dels diferents procediments resideix en la capacitat de connectar adequadament projectes transversals que vagin més enllà de la lògica i del modus operandi de les col · lectivitats , i de les diferents competències per elles manejades .





Les smart cities o ciutats intel · ligents , s'articulen en quatre idees essencials :

- Respectant les restriccions energètiques i valorant l'impacte ambiental de cada acció . 

- Promovent una bona i fluida comunicació dels actors entre si: col · lectivitats , ciutadans , empreses , institucions . 

- Passant en molts casos de la propietat i gaudi ple individual a l'ús compartit , amb activa participació dels usuaris en la concepció de productes, serveis , i modalitats operatives . 

- Integrant en el dia a dia les noves tecnologies de la informació i de la comunicació , la robòtica , els sistemes intel · ligents de transport , etc, per d' així facilitar i potenciar el funcionament en xarxa , així com la modificació de la matriu energètica orientada a l'ús d'energies renovables , i així com el canvi de comportament i d'usos per part dels ciutadans .

A Espanya aquest concepte està més estès del que ens imaginem . Projectes com laRed Espanyola de Ciutats Intel · ligents o Ciutats Intel · ligents , estan duent a terme projectes de cooperació amb diferents ciutats al llarg i ample del territori espanyol .




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada